Смартфони

Кои приложения за телефон са опасни?​

Всички обичаме да се ровим в магазина на телефона си и да си инсталираме какви ли не приложения. Много от тях са наистина полезни и улесняват ежедневието и общуването ни с другите. Понякога е нужно време да открием, че някои източват бързо батерията ни, а други не ни вършат никаква работа. А истината е, че десетки приложения се появяват всеки ден и могат да крият сериозни опасности – автоматично да таксуват пари, да събират данни за дебитната или кредитната ни карта и др. подобни. Такива приложения трудно могат веднага да бъдат проследени и свалени, така че сами трябва да се погрижим за нашите устройства.

Кои видове приложения крият рискове?


Wi-Fi приложения

Много от безплатните приложения за Wi-Fi твърдят, че ни предоставят Wi-Fi горещи точки или пароли, както и защита на мрежата. Но вече има доказателства, че някои от тях могат да ни откраднат лична информация.

Приложения за местоположение

Такива приложения също могат да източат лична информация, а освен това изтощават батерията на телефона. От този тип са приложения за навигация, за доставка и др. Добре е да ги разгледаме и просто да премахнем ненужните. А за тези, които използваме, просто да забраним достъпа до нашето местоположение.

Вградени браузъри

При предварително инсталираните браузъри също може да се появи проблем. Често те се отварят автоматично, като кликнем върху някаква връзка. Ето защо не гарантират защита на лични данни или защита от вируси, а и забавят операционната система на нашия телефон.

Приложения за бързо зареждане

Много приложения обещават, че могат да ускорят процеса на зареждане на телефона. Всъщност устройството ни се зарежда толкова бързо, колкото настройката позволява.

Малко известни музикални приложения

Те могат да имат вградени вируси и хакерски кодове. Изтощават батерията и пълнят хранилището на телефона ни.

Безплатни игри

Ако обичаме игрите, трябва да си изтеглим такава игра, която ни е добре позната или да прочетем условията внимателно. В противен случай рискуваме да си запълним паметта на телефона с много реклами или да позволим достъп до лична информация.

Ненужни приложения

Тях рядко използваме или изобщо сме ги забравили. По-добре да ги изтрием, за да не ни навредят.

Можем ли да проверим телефона си за опасни приложения?

Google има система за сигурност, която да проверява приложенията, дори след като са инсталирани. Това е Google Play Protect и е вградена в приложението Google Play Магазин във всеки телефон с официална версия на Android. В менюто е поместен списък с потенциално опасните приложения.

Преди да изтеглим поредното мобилно приложение, трябва да сме сигурни, че то няма да навреди на телефона ни. Дали ще използваме устройството си безопасно, зависи единствено от самите нас.

Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close