Уеб

Тенденции в уеб дизайна – 2019 година

Поглеждайки назад, в последните 5 години уеб дизайнът се промени много. Вече не се акцентира толкова върху съдържанието, колкото върху начина, по който то е представено. В този материал сме подготвили обзор на основните тенденции в уеб дизайна, които вероятно ще се запазят през следващата година.

Стремеж към все по-изчистена визия

Твърде много цветове и анимации, силен бекграунд, който отвлича вниманието и използването на много и трудни за четене шрифтове са само част от нещата, които се отрекоха в последно време. Живеем в пъстър свят, като имаме предвид най-буквалното значение на думата. Това предразполага потребителите да търсят все по-опростени сайтове в интернет, някои от които съдържат само елегантен шрифт и не повече 2-3 цвята.

Акцент върху мобилните устройства

Знаете ли, че при някои типове сайтове трафикът от мобилни устройства достига над 80% от всички потребители? Това е основната причина акцентът върху мобилните страници да е все по-голям – вече дори може да срещнете сайтове със структурни и визуални неточности в десктоп версията си, но пък за сметка на това с безупречна мобилна. Страницата за телефони и таблети трябва да съдържа само текст, лого и съвсем семпли декорации от 1 цвят, които не изморяват очите. Сайтовете, предлагащи само черен текст на бял фон за по-малки устройства без нищо друго, стават все по-популярни и любими на потребителите заради удобството, което им предоставят.

Скоростта преди всичко

Ако пред вас стои въпрос от сорта на „анимацията или скоростта“, със сигурност трябва да акцентирате върху отличната скорост на зареждане пред всякакви визуални екстри върху основната визия. В противен случай ще се сблъскате с проблеми като висок процент на отпадане (bounce rate), ниски приходи от реклами и недоволни потребители като цяло. Не е за пренебрегване и фактът, че Google ще класира на челни позиции сайтовете с най-добра скорост на зареждане при равни други условия – нещо, което ще Ви донесе допълнителни приходи.

Различна визуализация на рекламното съдържание

Често може да срещнете съвети как да разполагате рекламното съдържание на сайта си в различни медии, но истината е, че най-доброто разположение е разнообразното. Потребителите постепенно свикват с основните позиции за реклами, колкото и да се набиват на очи. Това води след себе си сериозно намаляване на приходите, затова е важно да разполагате рекламите си динамично, между съдържанието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close